Hoppa till innehåll

Bästa myggfångaren 2020 [UPPDATERAD] – Få lugn och ro i sommar!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården, GardenStore, Beijer Bygg.

Slipp irritationen i sommar med den bästa myggfångaren 2020! Under sommaren och våren vill man ofta sitta ute och njuta av härliga kvällar. Men för mig och många andra kan myggor och knott ställa till det rejält.

Den bästa myggfångaren, eller myggdödaren, i mitt test blev Mosquito Magnet Executive. En rejäl pjäs som garanterar en myggfri sommar. Ryobi One+ RBR180013 och Therma Cell Campinglampa var två andra mycket bra myggfångare.

I den här testet kommer jag att tipsa och recensera flera olika typer av myggdödare och myggfångare. De allra flesta av dem drivs med gas eller batterier och i regel har de något doftämne eller ljus som lockar de stickande insekterna in i fällan.


Årets bästa myggfångare


BÄSTA PREMIUM MYGGDÖDARE
Mosquito Magnet Executive

Mosquito Magnet Executive - Bästa premium myggdödare

Mosquito Magnet är en riktig värstinglösning som kan täcka upp till hela 4 000 kvadratmeter.

Produkten använder gasol som omvandlas till koldioxid och man tillsätter sedan octanol som är ett doftämne. Det gör att myggen effektivt lockas till myggdödaren.

En fläkt suger in myggen samt knotten och de dör sedan inom ett dygn. Insekterna torkar ut och kan enkelt tömmas ur maskinen.

Efter ungefär fyra veckor kan man se en stor skillnad i antalet knott och myggor. Den här produkten kräver inte speciellt mycket underhåll utan man fyller på gasol vid behov och rengör myggdödarens behållare när den har varit igång ett tag och börjar bli full.

Hur lång tid det tar kan variera beroende på hur myggtätt område man bor i.

Fördelar
FÖRDELAR
 • Kan stå ute hela sommaren
 • Täcker en mycket stor yta
 • Kräver inte elektricitet
Nackdelar
NACKDELAR
 • Skapar en del koldioxid
 • Det tar cirka fyra veckor innan effekt märks

BÄSTA MELLAN MYGGDÖDARE
Mosquito Magnet Pioneer

Mosquito Magnet Pioneer - Bästa mellan myggdödaren

Mosquito Magnet Pioneer myggfångaren kopplas in till en gasoltub samt till elnätet.

Den fungerar som så att den omvandlar gasolen till koldioxid, vilket lockar myggorna. Myggorna fångas sedan i en nätpåse och hålls kvar där.

Det kostar dock en del att köpa den, och även att hålla den i drift. När det gäller knott fungerar den inte heller speciellt bra vilket är en nackdel. Kvaliteten är överlag bra och den är väderbeständig. Det betyder att produkten även kan stå ute när det regnar.

Fördelar
FÖRDELAR
 • Drivs med gasol
 • Lockar till sig insekter genom att gasolen omvandlas till koldioxid
 • Lätt att montera
Nackdelar
NACKDELAR
 • Fungerar inte lika bra för knott
 • Kräver också en elanslutning


BÄSTA BUDGET MYGGDÖDAREN
Thermacell MR450

Thermacell MR450 - Bästa budget myggdödaren

Thermacell MR450 är ett litet och smidigt myggskydd som bara efter fem minuter håller myggen och knotten på behörigt avstånd. Det är enkelt att använda produkten och den kräver ingen el.

En gaspatron räcker i ungefär 12 timmar och den lilla mattan med myggskydd som finns i apparaten behöver bytas efter fyra timmar eller när den blir vit till utseendet. Skyddet är giftfritt men mattorna ska bytas ut relativt ofta vilket sliter på miljön.

Thermacell MR450 fungerar bra både inomhus och utomhus. Den kan också hängas på kläderna eller i tältets tak. På så sätt har man händerna fria men ett gott skydd mot myggorna bibehålls.

Fördelar
FÖRDELAR
 • Täcker ungefär 20 kvadratmeter
 • Ljudlös, luktlös och av smidig storlek
 • Drivs av en liten gaspatron
Nackdelar
NACKDELAR
 • Något svårt att se när den är på
 • Det krävs några minuter för att produkten ska uppnå full effekt


MINA FAVORITER
RYOBI ONE+ RBR180013

Ryobi One+ RBR180013

Ryobi One+ ORB180013 myggfångaren utsöndrar lockande medel och lockar till sig myggor och knott. Den är enkel att ta med sig och driva med återuppladdningsbara batterier vilket gör att den kan användas överallt.

Med den här myggdödare slipper man gaser och annat. Produkten är helt ljud- och luktlös.

Det krävs att man har en regnskyddad plats att ha produkten på eftersom att den inte tål regn.

Har också en LED-lampa som kan användas som ljuskälla.

Fördelar
FÖRDELAR
 • Drivs med batteri
 • Bra storlek
 • Enkel att hantera
Nackdelar
NACKDELAR
 • Doftpatronerna kostar en hel del
 • Endast ett fåtal mygg och knott fångas


Thermacell Campinglampa

Thermacell Campinglampa

För en campare som sitter i ett relativt tätt tält och som behöver lite svagt ljus kan det här vara en bra lösning.

Myggfångaren skrämmer bort myggen med hjälp av doft men i ett större utrymme blir myggbetten ändå många eftersom doften blir för svag.

Lampan har tre lägen och på lägsta effekt håller den cirka två dygn.

Fördelar
FÖRDELAR
 • Kombinerad lampa och myggskydd
 • Kan hängas upp i tält
 • Enkel att använda
Nackdelar
NACKDELAR
 • Täcker inte de 20 kvadratmeter som anges
 • Fungerar inte om det blåser svagt


Silverline Myggfritt 230V

Silverline Myggfritt 230V

Den lilla myggskrämmaren från Silverline kopplas in direkt i vägguttaget och har sedan effekt med en gång. Myggorna blir inte resistenta mot ljudet men de skräms effektivt iväg. Hundar, katter och andra husdjur påverkas inte heller. Vissa människor kan dock höra det högfrekventa ljudet och det kan bli störande. Produkten har inte någon effekt på knott.

Fördelar
FÖRDELAR
 • Håller myggen på avstånd med ljud
 • Kopplas enkelt in i eluttaget
 • Liten och smidig
Nackdelar
NACKDELAR
 • Vissa människor kan höra ljudet
 • Kräver elektricitet


Hur jag bedömde produkterna

När jag har testat myggfångare och myggdödare har jag utgått från flera olika parametrar som ingått i bedömningen. Jag har bland annat tittat på produkternas användbarhet, deras storlek, hänsyn till miljö, samt prestanda och kvalitet. Alla de här sakerna är viktiga för en kund att överväga när det är dags att köpa en myggfångare eller myggdödare.

Prestanda

Man vill självklart att den myggdödare man köper ska vara effektiv, och ha en bra prestanda. Här bedöms produkterna efter hur snabbt de dödar myggorna, samt efter hur många myggor som faktiskt dödas eller skräms bort av produkterna. I de fall produkten inte fångar speciellt många myggor är prestandan inte speciellt bra. När det gäller prestandan jämförs också hur pass snart efter aktivering av myggdödaren börjar ha effekt. En myggdödare med bra prestanda bör ha inverkan på myggantalet relativt snart.

Användbarhet

Man måste också tänka på att myggdödaren ska vara enkel att använda och den ska vara lagom stor. Om man ska ta den med sig bör den inte vara allt för tung och otymplig. I de fall man ska ha den på en altan eller liknande kan det dock vara bra att tänka på att man inte heller köper en för liten produkt. Då kanske den inte klarar av att hålla myggen borta på hela området.

Hänsyn till miljön

Det är också viktigt för många att se till miljön. Kanske vill man inte att myggdödaren ska lukta, och det är en fördel om man inte behöver undvika att släppa ut husdjur när man har myggdödaren på.

Kvalitet

Om man köper en dyr produkt ska den också ha en bra kvalitet. Även det tittar jag närmare på. En myggdödare kan bli utsatt för väder och vind, de kan bli stötta om man har med dem ute och så vidare. Det här behöver de tåla. Om myggdödaren måste flyttas ut och in eller stängas av bara för att det regnar kan det vara ett tecken på sämre kvalitet.


Om man ska kunna sitta ute och njuta av kvällen till fullo kan det vara klokt att investera i en myggfångare eller myggdödare som effektivt ser till att lura bort myggorna och ta död på dem.

Många myggfångare ska sättas ut tidigt och vara igång en hel säsong för att ha bäst effekt. De lockar till sig myggorna allt eftersom och minskar mygg- samt knottbeståndet hela tiden. Många av de moderna myggdödarna fungerar som så att de simulerar en människas doft och andning vilket lockar till sig myggorna.

De får dock inte den måltid de förväntar sig utan antingen får de en elektrisk stöt, eller så drivs de ner i en behållare med hjälp av en fläkt.

Det finns många anledningar till varför man vill ha områden myggfria. Det kan för det första handla om att man tycker att mygg och knott är irriterande. De surrar och flyger överallt. Om man ska bjuda på god mat från sin kolgrill är det inte speciellt trevligt att ha massor av myggor i maten. Det kan också göra ont när myggor och knott sticks. Dessutom kliar det rejält efteråt. Både barn och vuxna kan fara illa av det här. Det finns också de som är allergiska mot myggor. De här personerna kan få rejäl klåda, svårt att andas med mera om de utsätts för bara ett fåtal myggbett. Myggor kan också sprida en hel del sjukdomar.

Frågor och svar

Hur länge ska man använda myggfångaren eller myggdödaren?

Hur länge man ska använda sin produkt varierar beroende på vilken modell man väljer. Vissa modeller behöver vara igång flera veckor innan myggsäsongen börjar medan andra bara kräver några minuters drift för att ge full effekt.

Är myggdödare med UV-ljus bättre än de myggdödare utan?

Vissa av produkterna har UV-ljus. I vissa fall används det som komplement till myggdödarens doftavgivning. Ljuset får myggorna och knotten att dras till myggdödaren och de lockas också in i produkten på ett effektivt sätt. Det är dock svårt att säga om produkterna med UV-ljus är bättre. I en mörk omgivning eller där det blåser en del kan man dock uppleva en bättre effekt med lockande ljus.

Är alla myggdödare / myggfångare miljövänliga?

De flesta av de produkter jag testar är giftfria. Det handlar mer om att lockande dofter används. I många fall dör myggen av värme, torka eller av en stöt när de lockas in i produkten. Man måste dock tänka på att många produkter har doftmattor med mera som ska bytas ut med jämna mellanrum. Det här kan vara ett gissel eftersom nya mattor måste tillverkas ständigt. Det är också bra att titta lite närmare på de dofter som används. Vad händer om man råkar tappa en doftmatta i ett vattendrag till exempel? Det är också bra att tänka på att många produkter avger koldioxid och använder gasol. Vad händer vid en läcka? Koldioxid är inte heller speciellt bra för miljön och kan påverka växthuseffekten negativt.

Kan jag använda min myggfångare i regn?

Många av produkterna går bra att använda när det regnar lite. I några fall är de dock inte vattentäta och då kan både produkten och den som använder dem skadas. Om man ska ha produkten uppsatt på en altan eller liknande kan det vara klokt att tänka över om man måste bygga till ett regnskydd eller något annat så att den inte förstörs.

Hur länge håller effekten i sig?

När det gäller de produkter vi har testat kan man klart och tydligt se att effekten avtar bara några minuter efter att produkten stängs av eller slutar fungera. Om man vill ha det myggfritt måste man alltså se till att produkten är igång och att man har med sig extra gas, doftavgivande mattor med mera.

Kan man ta med myggfångaren på resa?

Om man ska ut på en resa inom Sverige eller kanske till ett annat land kan det vara önskvärt att ha ett bra myggskydd med sig även där. De större varianterna av myggdödare passar bättre på altaner med mera men Therma Cell MR450 har en storlek som också fungerar i resväskan. Om man ska ut och tälta kan det också vara bra att ha en kombinerad läsning av lampa och myggskydd.

Påverkas husdjur eller andra insekter av min myggfångare?

I de allra flesta fall påverkas andra husdjur inte alls av myggdödare. Det kan dock variera lite beroende på hur de fungerar. Vissa djur kan känna dofter från myggdödaren, och andra kan höra högfrekventa ljud. Även vissa människor kan höra ljuden från de myggdödare som använder sig av högfrekventa toner för att skrämma bort dem. Många myggdödare kan också locka till sig andra insekter. Det har till exempel att göra med att det inte bara är myggor och knott som lockas till UV-ljus. Många produkter har också fläktar som suger in insekterna i behållare och det kan också göra att nattfjärilar med mera fastnar i fällan och dör. Det finns med andra ord en viss risk att andra insekter kommer att påverkas av myggdödaren eller myggfångaren.

Varumärken

Thermacell

Genom att skapa en skyddande zon ger produkter från märket Therma Cell bra skydd mot myggor och knott. Det spelar ingen roll om det rör sig om en altan, ett tält eller kanske en plats i jakttornet. Therma Cell är ljudlösa och luktlösa. Det gör att man inte behöver oroa sig för att vilda djur under jakten ska bli skrämda av myggdödaren. Man slipper också kemiska myggsprayer. Produkten fungerar som så att den startas, och alstrar värme. Värmen aktiverar sedan den doftavgivande mattan i produkten. Therma Cell har funnits i flertalet år och till en början tillverkade de endast mindre myggskrämmare. Under senare år har de dock utvecklats rejält och börjat tillverka myggdödare även för större utrymmen. Företaget kommer från början från USA.

Mosquito Magnet

Mosquito Magnet har testats på flera platser och produkterna är kända för att hålla en hög kvalitet. De har använts för att skapa barriärer på flera kilometer. På Cayman- öarna har produkterna använts för att fånga fler än 7000 myggor. Det är mer än 200 procent fler än andra myggfångare. Både amerikansk militär samt kustbevakning rekommenderar Mosquito Magnet. För den som behöver större myggfria ytor och som inte har möjlighet att bygga in myggfångaren kan det här vara ett bra val. Det är först under de senaste åren som de här produkterna har kommit till Sverige och även här har de slagit igenom stort.

Källor

 • http://www.mosquitomagnet.com/
 • https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/myggoverforda-sjukdomar/
 • https://www.thermacell.com/

Liknande artiklar


Anders Dahlberg

Hej! Jag heter Anders Dahlberg och det är jag som skapat Hej Trädgård. Jag älskar att spendera tid i min trädgård och planera mitt nästa projekt. Jag skapade denna hemsidan för att ge råd och hjälpa andra att hitta de bästa produkterna för just sin trädgård.View Author posts

Share this post on social

Observera att allt material på HejTrädgård.se tillhandahålls endast i utbildningssyfte. Användning av materialet sker på egen risk. Vi tjänar pengar genom affiliate-länkar, vilket innebär att vi kan få provision för köp som görs via länkarna på vår hemsida.