Hoppa till innehåll

Bästa högtryckstvätten för altanen 2023: Vår toppguide och jämförelse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.


Det finns över 900 olika elektriska högtryckstvättar på marknaden, vilket kan göra det svårt för konsumenter att välja den bästa högtryckstvätten för altanen. Det är nästan omöjligt att undersöka varje modell, och om man inte vet något om produkten blir beslutet ännu svårare.

Oavsett om du vill bli av med halkigt mögel på altanen eller envisa oljefläckar på uppfarten, kommer någon av våra topp 7-högtryckstvättar att göra jobbet snabbt och effektivt, utan att du behöver skrubba i timmar.

Vår utmärkelse för den absolut bästa högtryckstvätten för altanen går till Husqvarna PW 360. Det är en imponerande och lättanvänd högtryckstvätt som ger dig det bästa från två världar. Nilfisk Core 140-6 PowerControl och är två andra pålitliga högtryckstvättar för altanen som båda utgör utmärkta val.

Med dessa elektriska högtryckstvättar kommer du att kunna rengöra din altan från smuts, skräp och mögel på nolltid, jämfört med att använda vanlig tvål och vatten.

Bästa högtryckstvätten för altanen 2023

Hur vi bedömde högtryckstvättarna för att hitta den bästa högtryckstvätten för altanen

Garanti

Många konsumenter ser tillverkarens garanti som ett tecken på hur mycket tillit de har till produkten. Ju längre och mer omfattande garantin, desto bättre anses produkten vara.

Tryck

Vattentrycket mäts i bar. Elektriska högtryckstvättar producerar vanligen mellan 120–200 bar. Desto högre bar, desto effektivare är högtryckstvätten för svårare jobb.

Flödeshastighet

Vattenflödet mäts i liter per timme (l/h). Ju större l/h-värdet, desto större yta kan högtryckstvätten rengöra på kortare tid. Bar och l/h tillsammans ger en indikation av maskinens kraft.

Säkerhet

De flesta elektriska högtryckstvättar har standard säkerhetsfunktioner, som en stabil stålram. Modeller med hög säkerhetsprioritet har motorer som automatiskt stängs av när avtryckaren släpps.

Tillbehör

Antalet och kvaliteten på medföljande tillbehör har beaktats, även om det inte är det viktigaste vid köp. De bästa modellerna erbjuder snabbanslutande munstycken, metallfästen, extra 0-ringsersättare och slangadapter.

Lättanvändhet

Alla högtryckstvättar i min jämförelse valdes delvis för deras bärbarhet och användarvänlighet. Elektriska modeller kräver minimalt underhåll, men deras rörlighet kan vara begränsad av sladdlängden.

Med hundratals högtryckstvättar på marknaden idag kan det vara en utmaning att hitta den bästa högtryckstvätten för altanen. Vi har därför trimmat ner listan till sju val och granskat varje produkt opartiskt.

Kärcher K7 Premium Smart Control Flex

 • Tryck (bar): max 180
 • Flödeshastighet: max 600 l/tim
 • Ytkapacitet: 60 m²/tim
 • Effekt: 3 kW
 • Inloppstemperatur: max 60 °C
 • Elkabel: 5 m
 • Slang: 10 m
 • Vikt: 18,1 kg

Kärcher K7 Premium Smart Control Flex är en exceptionell högtryckstvätt som utmärker sig för sin höga prestanda och effektivitet, vilket gör den perfekt som högtryckstvätt för altanen.

Med en imponerande tryckkapacitet på upp till 180 bar och vattenflöde på 600 liter per timme, klarar denna högtryckstvätt av de mest krävande rengöringsuppgifterna med lätthet. Den smarta kontrollfunktionen ger dig möjlighet att justera trycket och rengöringsmedelsdoseringen direkt från sprutpistolen, vilket ger dig en anpassad rengöringsupplevelse.

Dessutom inkluderar K7 Premium en smidig slangvinda och en flexibel högtrycksslang som gör det enkelt att använda och förvara tvätten efter användning.

Om du letar efter en högpresterande högtryckstvätt för att ta hand om krävande rengöringsprojekt, är Kärcher K7 Premium Smart Control Flex det självklara valet för att hålla din altan i toppskick.


🏆

Nilfisk E 145.4-9 P X-TRA

Nilfisk E 145.4-9 P X-TRA är en utmärkt kandidat för priset som mest miljömedvetna högtryckstvätt. Den har en kraftfull och energieffektiv motor som ger utmärkt prestanda samtidigt som den drar mindre energi än många andra modeller på marknaden.

Dessutom är den utrustad med en automatisk start/stopp-funktion, vilket innebär att den stänger av sig när den inte används och därmed minskar energiförbrukningen ytterligare. Den är även designad för att minimera vattenanvändningen, vilket gör den till ett mer hållbart alternativ för miljön.

Nilfisk E 145.4-9 P X-TRA är inte bara en effektiv högtryckstvätt för olika rengöringsprojekt, utan också en miljömedveten lösning för den som värnar om vår planet.


Husqvarna PW 360

Husqvarna PW 360

Husqvarna PW 360 är vårt val för den bästa högpresterande högtryckstvätten för altanen.

Denna högtryckstvätt kombinerar en robust konstruktion med lätt vikt och ger en kraftfull och användarvänlig upplevelse. Den är smidig och enkel att flytta runt, och dess långa, stålförstärkta högtrycksslang är mycket flexibel.

Ett stort plus är att tillbehör från Stihl och Nilfisk är direkt kompatibla. PW 360 har en pump i metall och en borstlös motor för ökad hållbarhet. Slangupprullaren är mycket praktisk, med svivlar i båda ändar som förhindrar att slangen trasslar. Tack vare den stabila konstruktionen och en vikt på cirka 20 kg, kan slangen dras ut utan att högtryckstvätten välter.

Med tanke på den imponerande prestandan, den solida konstruktionen och det konkurrenskraftiga priset jämfört med liknande modeller från andra märken, är Husqvarna PW 360 ett utmärkt val för dig som söker en mycket mångsidig högtryckstvätt för altanen.


BÄSTA MELLAN HÖGTRYCKSTVÄTTEN
Stihl RE 130 Plus

Högtryckstvätt Stihl RE 130 PLUS

Stihl RE 130 Plus är en kraftfull högtryckstvätt som gör jobbet snabbt, och jag utmärker den som den bästa vi har testat.

Den rengör det mesta med glans.

Designen är allmänt snygg.

De stora hjulen gör att den smidigt kan rulla över olika ytor, och munstyckena kan snabbt anslutas och bytas ut.

Stihl RE 130 Plus är en högtryckstvätt för dig som söker hög kvalitet med väldigt bra prestanda.


Bosch EasyAquatak 120: Bästa prisvärda högtryckstvätt

Bosch EasyAquatak 120 är vårt val till bästa prisvärda högtryckstvätt för altanen. Den erbjuder mycket god prestanda och effektivitet i förhållande till sitt relativt låga pris. Med en kompakt och lätt design är den enkel att använda och förvara, vilket gör den perfekt för små till medelstora rengöringsprojekt, inklusive altanrengöring.

Trots sitt låga pris, erbjuder Bosch EasyAquatak 120 många av de funktioner och egenskaper som finns i dyrare modeller, såsom justerbara munstycken, snabbkopplingar och en pålitlig motor. Detta gör den till en utmärkt investering för den som söker en högkvalitativ och prisvärd högtryckstvätt för att rengöra altanen och andra områden runt hemmet.


MINA FAVORITER
Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher K5 Premium Full Control Plus är en medelkraftig högtryckstvätt med en intressant lösning för tryckkontroll.

Den här högtryckstvätten har en intelligent sprutpistol som kan rotera för att ge olika styrkor och typer av sprut. Detta gör stora jobb enklare eftersom du annars hade behövt byta munstycke ofta.

Med tanke på priset skulle jag dock ha önskat lite mer kraft och även en högre vattentemperatur.


Nilfisk C-PG 135.1-8 P X-TRA EU

Högtryckstvätt Nilfisk C-PG 135.1-8 P X-TRA EU

Nilfisk C-PG 135.1-8 P X-TRA EU är en praktisk, kompakt högtryckstvätt. Det är inte den mest kraftfulla modellen på marknaden, men med tanke på dess nätta storlek och lätta vikt presterar den bättre än jag hade väntat oss.

Den långa slangen gör så att du enkelt kan tvätta hela altanen utan att behöva flytta maskinen. Slangen är något styv men följer ändå användarens rörelser väl, även i kallt väder.

Det bekväma handtaget, de minimala vibrationerna, och det måttliga ljudet gör Nilfisk C-PG 135.1-8 behaglig att använda. Den kan kanske kännas lite plastig i början, men det glömmer du snart när du får se alla tillbehören och hur lätt den är att använda.


Bosch Easy Aquatak 100

Högtryckstvätt Bosch Easy Aquatak 100

Det här är en kompakt och lättanvänd högtryckstvätt.

360-gradersmunstycket var väldigt effektivt när det gällde att få in vatten där det är svårt att nå.

I helhet saknar den trycket som de flesta modeller i full storlek har, och den är kanske inte ditt bästa val om du har en stor altan att rengöra.

Men om du letar efter något litet, lätt och huvudsakligen för att rensa bort smuts från fönster och bilar, så kan Bosch Easy Aquatak 100 vara den för dig.


Stiga HPS 235 R

Högtryckstvätt Stiga HPS 235 R

Utformad för medelstora ytor och med stor komfort, Stiga HPS 235 R är en effektiv och billig högtryckstvätt av hög kvalitet. Tack vara 6-metersslangen kan du lätt nå områden som annars skulle vara oåtkomliga.

Den har en kraftfull 1800w motor som kombineras med en rostfri tre-pistongs aluminiumpump för att ge hela 135 bar – även det mest ingrodda fett, smuts, och mögel är chanslöst.


Så här väljer du bästa högtryckstvätten för altanen

Generellt sett är elektriska högtryckstvättar de mest prisvärda alternativen på marknaden just nu. Även om de är designade för mindre uppgifter kan de definitivt hantera de flesta arbeten i och runt hemmet, inklusive rengöring av altaner.

Elektriska högtryckstvättar kanske inte är lika kraftfulla som bensindrivna modeller, vilket innebär att vissa jobb kan ta lite längre tid. Men de är märkbart tystare, mer miljövänliga och kostnadseffektiva, vilket gör dem till ett bra val för att hitta bästa högtryckstvätten för altanen.

Lätta högtryckstvättar: Dessa högtryckstvättar har upp till 119 bar och används främst för lättare uppgifter som att tvätta bilen, rengöra vissa fasader och utomhusmöbler, samt rengöra altaner med lättare smuts.

Mellanlätta högtryckstvättar: Denna typ används vanligtvis för att avlägsna mögel från altaner, soldäck och fasader, vilket gör dem till ett bra alternativ när du söker bästa högtryckstvätten för altanen. De är också bra för att rengöra staket från pollen och skräp. De flesta har mellan 120 – 200 bar.

Tunga högtryckstvättar: Med 200+ bar är dessa de kraftigaste modellerna som finns tillgängliga för hemmabruk. Modeller med över 280 bar anses vara av kommersiell kvalitet och kan vara överkurs för rengöring av altanen.

När du väljer bästa högtryckstvätten för altanen bör du uppmärksamma bar och l/h. Bar mäter rengöringskraften av vattnet som högtryckstvätten kan producera, och l/h mäter vattenvolymen den kan leverera.

Utöver dessa faktorer finns det några andra saker att överväga. Kontrollera till exempel hur många ampere som krävs för att den högtryckstvätt du överväger att köpa ska fungera korrekt.

Dessutom kommer brunnsvatten troligen inte att fungera med de flesta högtryckstvättar eftersom vattenflödet är för lågt.

De flesta högtryckstvättar levereras med flera olika munstycken, så innan du köper en viss modell bör du kontrollera att den kommer med de tillbehör som passar dina specifika behov, särskilt när det gäller rengöring av altaner.

Fördelar och nackdelar med elektriska högtryckstvättar

Elektriska högtryckstvättar är ett prisvärt alternativ för att rengöra utemöbler, bilar, däck och altaner, samt andra mindre rengöringsjobb, vilket gör dem till ett bra val för att hitta bästa högtryckstvätten för altanen.

De flesta elektriska högtryckstvättar är lätta, vilket underlättar förflyttning efter behov. De är tystgående och kräver minimalt med underhåll, om något alls.

Eftersom de inte producerar några avgaser är de miljövänliga.

Så länge du förvarar dem inomhus under vintern behöver du inte förbereda dem inför kallare temperaturer. Dessutom är de relativt små, vilket innebär att de inte tar upp mycket förvaringsutrymme.

När det gäller nackdelar innebär det lägre vattentrycket att rengöringsjobbet kan ta längre tid, vilket kan vara en faktor att överväga när du letar efter bästa högtryckstvätten för altanen.

Vissa elektriska högtryckstvättar inkluderar munstycken av plast, vilket generellt är mindre hållbart än metall.

En annan aspekt att ta hänsyn till är att rengöringsområdet är begränsat av tvättarens sladd och slang. Sladdarna brukar vara runt 5 meter långa och slangarna mellan 8-15 meter, kortare slang än 8 meter rekomenderar vi att man underviker. Detta kan vara en begränsning när du vill hitta bästa högtryckstvätten för altanen och behöver större räckvidd.

Miljöaspekter av att använda en högtryckstvätt för altanen

När det kommer till miljöaspekterna av att använda en högtryckstvätt är det viktigt att överväga både vattenförbrukning och energianvändning. Generellt sett är elektriska högtryckstvättar mer miljövänliga än bensindrivna varianter, eftersom de inte producerar skadliga avgaser. Dessutom kan användningen av en högtryckstvätt hjälpa till att minska vattenförbrukningen jämfört med traditionella rengöringsmetoder, vilket är en fördel för miljön.

En studie från Chalmers tekniska högskola undersöker miljöpåverkan av högtryckstvättar och ger ytterligare insikt i ämnet. När du väljer en högtryckstvätt för altanen är det bra att tänka på dessa miljöaspekter för att göra ett mer hållbart val.

Anledningar att välja en elektrisk högtryckstvätt istället för bensindriven

Både bensindrivna och elektriska högtryckstvättar har sina för- och nackdelar, men hur vet du vilken som är bäst för dig när du letar efter bästa högtryckstvätten för altanen?

Generellt sett erbjuder bensindrivna högtryckstvättar mer kraft, med bar-nivåer som börjar runt 180 och går uppåt. Eftersom de är kraftfullare kommer en bensindriven modell att utföra jobbet snabbare än en elektrisk motsvarighet. Bensindrivna tvättar är mindre beroende av sladdar, vilket underlättar förflyttning.

Läs också: Bästa robotgräsklipparen för trädgården

Denna effektivitet och kraft kommer dock med några nackdelar. Bensindrivna modeller kräver mer underhåll, som att kontrollera oljenivån, blanda olja och bensin före användning och förbereda maskinen och bränslet för vinterförvaring.

Bensindrivna högtryckstvättar är betydligt högljuddare än elektriska varianter och de är tyngre, vilket gör dem svårare att flytta.

För små till medelstora rengöringsjobb är den elektriska högtryckstvätten det bästa valet när du letar efter bästa högtryckstvätten för altanen.

De är enkla och smidiga att använda. Dessutom kräver de väldigt lite eller inget underhåll. De behöver inte förberedas inför vinterhalvåret – de klarar sig fint så länge de förvaras skyddade från väder och vind. Man behöver inte blanda olja och bensin. De flesta modeller är klara för användning så snart de är uppackade – bara att plugga in och köra igång!

De är tystare än bensindrivna modeller och mycket billigare.

Det största nackdelen med en elektrisk högtryckstvätt är att de helt enkelt inte är lika kraftfulla. Den elektriska genomsnittsmodellen ger runt 130 bar.

En annan begränsning att beakta är att elektriska högtryckstvättar kräver ett eluttag. Alla modeller i min topp 7-lista har en sladd (i genomsnitt 5m lång), men det kan bli svårare att ta hand om rengöringsjobb som inte är nära hemmet.

Det är tydligt att ingen av dem är det absolut bästa alternativet för alla situationer, men du bör noggrant överväga vad du behöver använda din högtryckstvätt för och hur ofta du kommer att använda den innan du väljer vad som är bäst för dig när du letar efter bästa högtryckstvätten för altanen.

Underhållstips för bästa högtryckstvätten för altanen – elektriska modeller

För att förlänga livslängden på din elektriska högtryckstvätt finns det flera steg för rengöring och förvaring som du bör följa efter användning.

 1. Se till att alltid skölja ut eventuellt rengöringsmedel ur högtryckstvätten.
 2. När trycket är avstängt och strömsladden är urkopplad, håll ner avtryckaren tills inget mer vatten kommer ut.
 3. Aktivera avtryckarlåset och låt högtryckstvätten svalna.
 4. Koppla loss tryckslangen, stiftförlängningen, sprutpistolen och trädgårdsslangen och töm dem på vatten.
 5. Töm allt kvarvarande vatten från pumpen. Elektriska modeller bör lämnas igång tills vattnet har lämnat pumpen.
 6. Rengör eventuellt skräp från högtryckstvättens yttre delar.
 7. När högtryckstvätten har torkat helt bör den förvaras på en torr plats, skyddad från väder och vind.

Genom att följa dessa underhållstips kan du se till att din elektriska högtryckstvätt håller längre och fungerar optimalt när du använder den för att rengöra din altan och andra ytor.

Skillnaden mellan billiga och dyra högtryckstvättar för altanen

När du letar efter den bästa högtryckstvätten för din altan, bör du inte enbart fokusera på prislappen.

Till exempel, billigare högtryckstvättar tenderar att ha plastmunstycken, medan de dyrare modellerna ofta har munstycken gjorda av metall. Metallbeslag är betydligt mer hållbara än plast.

Läs också: Bästa myggfångaren

Dessutom brukar de dyrare högtryckstvättarna erbjuda bättre garantier än de billigare alternativen. Om du däremot endast tänker använda din högtryckstvätt några få gånger om året för enklare rengöringsjobb, kanske den extra kostnaden inte är värd det.

Det är viktigt att ta hänsyn till dessa skillnader när du väljer en högtryckstvätt för att säkerställa att du får mest värde för dina pengar och en produkt som passar dina behov.

Vad kostar en högtryckstvätt för altanen?

Det genomsnittliga priset för en pålitlig elektrisk högtryckstvätt för altanen ligger på cirka 2 800 kr. De billigaste modellerna kostar runt 1 200 kr, medan de dyrare kan sträcka sig upp till 6 000 kr om inte ännu mer.

Genomsnittspriset för de högtryckstvättar vi har recenserat ligger omkring 2 500 kr. Det är viktigt att komma ihåg att priset på en högtryckstvätt för altanen kan öka beroende på antalet funktioner den erbjuder och hur kraftfull den är.

Frågor och Svar om högtryckstvättar för altanen

Vad gör jag om munstycket är igensatt?

Rengör det omedelbart! Om ett munstycke är igensatt kommer trycket i pumpen att byggas upp och kan snabbt orsaka skador.

Hur ska jag transportera min högtryckstvätt?

Om din högtryckstvätt drivs av bensin, se till att bränsleventilen är stängd så att inget bränsle rinner ut. Utöver bränsleventilen bör du även säkerställa att din högtryckstvätt står stabilt och inte riskerar att välta. Se också till att inga andra föremål riskerar att falla ner på din högtryckstvätt.

Hur långt från ytan jag rengör bör jag hålla munstycket?

När du rengör en känsligare yta, till exempel ett hus, bör du hålla munstycket cirka 1–1,5 meter från huset. Om du däremot tvättar grövre, hårdare material bör du hålla munstycket omkring 15 cm från ytan som ska rengöras. Ju större avstånd du har från ytan, desto lägre blir trycket på vattnet som träffar den.

Varför når inte min högtryckstvätt fullt tryck?

Det finns flera möjliga orsaker till att din högtryckstvätt inte uppnår fullt tryck. Packningarna kan vara slitna, vilket minskar pumpens effektivitet och täthet. Vatteninloppsventilen eller filtret kan vara igensatt, vilket hindrar tillräckligt med vatten från att komma in i maskinen. Slangen kan vara böjd, och så vidare.

Slangen till min högtryckstvätt har en punktering, hur reparerar jag den?

Gör inte det! Kom ihåg att många av dessa högtryckstvättar kan ha ett tryck på upp till 300 bar. Att försöka reparera en högtrycksslang innebär flera säkerhetsrisker. Istället bör du helt enkelt köpa en ny slang.

Sammanfattningsvis är valet av en elektrisk högtryckstvätt en personlig fråga baserat på dina specifika behov och krav. Genom att ta hänsyn till priset, kapaciteten, tillbehören och funktionerna som är viktiga för dig, kommer du att kunna hitta den perfekta modellen för ditt hem. Oavsett vilken modell du väljer kommer en elektrisk högtryckstvätt att underlätta rengöringsprocessen och hjälpa dig att hålla ditt hem och utomhusytor, som exempelvis din altan, i toppskick – den perfekta högtryckstvätten för altanen väntar på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Observera att allt material på HejTrädgård.se tillhandahålls endast i utbildningssyfte. Användning av materialet sker på egen risk. Vi tjänar pengar genom affiliate-länkar, vilket innebär att vi kan få provision för köp som görs via länkarna på vår hemsida.