Hoppa till innehåll

Bästa elektriska gräsklipparen för alla typer av gräsmattor 2020

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bästa elektriska gräsklipparen 2020

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GardenStore, Odla.nu och Granngården.

Om du är intresserad av att skaffa en gräsklippare som är billig, inte släpper ut skadliga avgaser i atmosfären, som är tystgående, och om du har en liten trädgård med relativt få hinder, kan en sladdbunden elektrisk gräsklippare mycket väl vara det bästa för dig.

Sladdbundna gräsklippare kostar inte skjortan i bensin, olja, och underhåll. De låter dig även minska ditt koldioxidavtryck eftersom de är bättre för miljön.


Bästa elektriska gräsklipparna 2020


Hur jag betygsatte gräsklipparna

Jag har gjort en grundlig undersökning med målet att ge dig vad jag tycker är de bästa sladdbundna elektriska gräsklipparna på marknaden idag.

Hundratals recensioner lästes och utvärderades, och varje gräsklippares meriter togs med i beräkningen.

 • Vilken sladdbunden elektrisk gräsklippare är mer pålitlig än de andra?
 • Vad är det bra och det dåliga med var och en? Finns det några unika funktioner som är värda att nämna?
 • Inkluderar den här gräsklipparen en bra instruktionsbok och garanti?
 • Vad kostar varje gräsklippare?
 • Är prestandan värd priset?

Läs vidare för att utforska det bra och det dåliga, rent relativt, när det kommer till de sladdbundna elektriska gräsklippare som finns tillgängliga just nu.

Förhoppningsvis kommer mina undersökningar hjälpa dig att göra ett välinformerat köp.

Pålitlighet (garanti)

Garantin skyddar mot fel eller brister i delar, material, och utförande, och kommer ersätta alla delar som, under normalt användande, har upptäckts vara bristfälliga.

Kraftfullhet (watt)

Vare sig kraft används i en mekanisk eller elektrisk miljö, så är definitionen av kraft den samma.

Enheten som indikerar kraftfullhet är watt, vilket betecknas med symbolen W och som har fått sitt namn efter den skotske ingenjören James Watt. I dessa fall, och många andra, är kraftfullhet mätt i watt en av de viktigaste parametrarna.

I mitt fall används watt för att visa hur kraftfulla gräsklipparna är. Ju högre nummer desto kraftigare gräsklippare.

De recenserade gräsklipparna ligger mellan 1 200 W till 1 800 W.

Klippningsprestanda (komposttäckning, sidoutkast, uppsamling)

Sidoutkast

Det finns många som föredrar att använda en gräsklippares sidoutkast och blockera plattan istället för att köra med komposttäckning eftersom det låter dem klippa tätare, längre gräs, och det ger dem möjligheten att stänga utkastsplattan när de passerar förbi rabatter. På sommaren kan du behöva kratta upp överflöd eftersom klippningarna kan kväva det klippta gräset och orsaka bruna ränder på gräsmattan.

Komposttäckning

Kompost är i det här fallet gjord av avklippt gräs som klipps i väldigt små bitar som faller till marken och förbättrar din gräsmattas hälsa, samt släpper ut kväve och kalium i jorden.

Uppsamling

Det traditionella sättet att hantera avklippt gräs är att samla upp det men det har hamnat i onåd på sistone på grund av flera olika orsaker, mest på grund av att mängden avfall från gräsklippningar som hamnar på soptippen har ökat kraftfullt.

Det mer miljövänliga alternativet för hantering av avklippt gräs är att använda det till komposttäckning. Men om du föredrar att ditt gräs samlas upp för att trottoaren ska förbli fin och din gräsmatta ska se renare ut, så erbjuder alla recenserade gräsklipparna det alternativet.

Förvaring

Elektriska gräsklippare brukat behöva mindre förvaringsutrymme än bensindrivna modeller eftersom det inte finns några bränslebehållare att förvara och oroa sig för. Vissa gräsklippare har även ett handtag som kan fällas ihop för mer kompakt, enklare förvaring.

Lättanvändhet

Elektriska gräsklippare är helt enkelt mer tystgående och kräver inte olja eller bensin för att användas. De har en lättare vikt vilket gör dem enklare att köra, vilket gör underhåll enklare. De har även justerbara handtag och är lättare att manövrera och förvara eftersom du inte behöver oroa dig för en gigantisk bensinmotor som tar upp plats i ditt förvaringsområde.

Elektriska gräsklippares lättanvändhet beror främst på två saker – förlängningssladdens längd samt gräsklipparens förmåga att manövrera medan den undviker sladden.


BÄSTA PREMIUM ELEKTRISK GRÄSKLIPPARE
Bosch AdvancedRotak 650

Elektrisk gräsklippare - Bosch Advanced Rotak 650 - Bästa premium elektrisk gräsklippare

Bosch AdvancedRotak 650 är en kraftfull maskin som kan hantera större gräsmattor men ändå förbli smidig och lätt att manövrera. Den starka 1700W-motorn tar enkelt hand om vilken gräsmatta som helst och knivbladet på 45cm gör att jobbet går snabbt.

En av huvudfunktionerna på Bosch AdvancedRotak 650 är vad Bosch kallar ProSilence. Poängen är att dessa gräsklippare är väldigt tystgående. Du får en stor variation av 7 klipphöjder från 20 till 80 mm. Hödjusteringen är snabb och enkel. Den stora 50-liters gräsbehållaren betyder att du inte behöver tömma den så ofta, vilket gör att jobbet blir gjort snabbare och mer effektivt. Den kan fällas ihop för bekvämlighet och enkel förvaring.

Bosch AdvancedRotak 650 har även gräskammar för snygga kanter och hörn, samt LeafCollect som samlar ihop löv medan du arbetar.


BÄSTA MELLAN ELEKTRISK GRÄSKLIPPARE
Makita ELM3800

Elektrisk gräsklippare Makita ELM3800 - Bästa mellan elektrisk gräsklippare

Den billiga Makita ELM3800 elektriska gräsklipparen rekommenderas för gräsmattor upp till 500 kvm, men den lilla knivbladsstorleken på 37 cm betyder att det kan ta lång tid att klippa en stor gräsmatta. Denna självdrivna maskin är lättviktig vilket ger bättre och bekvämare användning i små trädgårdar. Denna gräsklippares ergonomiska utformning gör det lättare för dig att köra den över gräset.

Ett perfekt val för en liten trädgård i stan.

PRODUKTEN HAR UTGÅTT


BÄSTA BUDGET ELEKTRISK GRÄSKLIPPARE
Gardena PowerMax 1100/32

Den här maskinen är väldigt lättviktig och enkel att använda. Den inkluderar alla tillbehör du kan hoppas på. Du kan justera klippningen, samla upp det klippta gräset i en låda som är lätt att tömma, och vira sladden runt handtaget så att den inte är i vägen.

En väldigt prisvärd och kompakt gräsklippare.


MINA FAVORITER
Bosch Rotak 32

Bosch Rotak 32 är en sladdbunden gräsklippare som kräver att dess 10-meterssladd kopplas in i ett nätuttag. Den erbjuder en väldigt respektabel 1200W-motor. Byggkvaliteten är vad man skulle vänta sig från Bosch. 32R använder ett metallknivblad istället för plast vilket ger ett bra klipp och ger möjligheten att skärpa knivbladet vid behov.

Klippbredden på 32cm gör den ideal för mindre gräsmattor och för en mindre förvaringsplats. Den har 3 olika klipphöjder från 20 till 60mm, vilket är allmän standard för gräsklippare av den här storleken och räcker fint för att justera utefter din gräsmattas skiftande längd och skick.


Stiga Collector 39E

Stiga är ett företag som frodas bland kvalitet och innovation, och detta demonstreras särskilt bra med deras Stiga Collector 35E, gjord för den något mindre trädgården. Från ett driftperspektiv har den här traktorklipparen utformats för att göra användarens liv så enkelt som möjligt.

En simpel och lättviktig gräsklippare som gör jobbet med stil!


Viking ME 545 V

Eektrisk gräsklippare Viking ME 545 V

Den här maskinen är verkligen de elektriska gräsklipparnas Rolls Royce. Med väldigt få konkurrenter i sin storlek och klass vet du att din klippupplevelse, samt slutresultatet du får, kommer att bli bland de bästa på marknaden. Som vanligt finns det en hake och det är priset, men vi vill knappt kalla det en hake.

Ja, det är en dyr maskin, men om du vill ha kvalitet är chansen stor att du måste betala därefter.

PRODUKTEN HAR UTGÅTT


Husqvarna LC 141 C

Elektrisk gräsklippare Husqvarna LC 141 C

LC 141 C var verkligen en upplevelse, från dess smidiga ergonomi till utmärkta klipprestanda samt en motor som aldrig verkade få motorstopp. Den kör, klipper, och samlar upp helt utan fel. Den tar hand om medelstora till stora ytor med fullständig lätthet. Husqvarna LC 141 C är bevis på att sladdlösa gräsklippare har blivit vuxna.

Husqvarna LC 141 C är en utomordentligt väl utformad gräsklippare som sätter riktmärket för sladdlös klippning av stora gräsmattor.


Black & Decker 1800 W

Elektrisk gräsklippare Black & Decker 42cm 1800W

Om du är på jakt efter en modern elektrisk gräsklippare som är full till bredden med innovativa funktioner som gör ditt liv enklare, så kan du ha hittat det du söker i den här utmärkta produkten från Black & Decker.

Ett problem som följer alla elektriska gräsklippare är sladden som ständigt måste dras efter dem. Detta är både jobbigt att hantera samt en möjlig säkerhetsrisk om man råkar köra över nämnda sladd.

Denna gräsklippare från Black & Decker använder sig av en genial lösning som kallas för ’Intelli-Cable’ hanteringssystem. Det är verkligen en ganska enkel lösning som endast betyder att sladden rör sig i motsatt riktning från vart du vänder gräsklipparen. En underbar funktion som är simpel, effektiv och absolut förbättrar säkerheten.

Det här är en gräsklippare som säkerligen träder fram bland konkurrensen.


Stihl RME 235

Elektrisk gräsklippare Stihl RME 235

Den sladdlösa gräsklipparen Stihl RME 235 är det tyska märkets elektriska gräsklippare för nybörjare, som lovar att klippa gräsmattor på upp till 300 kvm. Den är kompakt, hyfsat lättviktig, och har en klippbredd på 33cm tillsammans med en innovativ 30-liters dela-för-att-tömma tunna med en indikator som visar när den är full.

Stihl RME 235 är inte billig, men det är en otroligt bra kompakt elektrisk gräsklippare som absolut är värd priset gentemot sin mer budgetorienterade konkurrens.


MTD Smart 38 E

Elektrisk gräsklippare MTD Smart 38 E

MTD Smart 38 E är en av de mest populära billiga elektriska gräsklipparna på marknaden. Den kompakta storleken kombinerat med det fällbara handtaget gör att gräsklipparen får plats i även de minsta förvaringsutrymmena.

Den passar de minsta trädgårdarna, endast upp till 250 kvm. Priset är lågt och kvaliteten når inte upp till de mer kända märkena. Men den klarar jobbet och det är det viktigaste!


Varför Bör Jag Köpa En Elektrisk Gräsklippare?

Elektriska gräsklippare har funnits nästan lika länge som deras bensindrivna motparter. De har alltid haft ett rykte om sig att vara långsamma och svaga, vilket inte är sant i alla fall. Men de ger dig en mer tystgående användning – det är ett faktum att gräsklippare med bensinmotorer brukar vara dubbelt så högljudda som de elektriska. De är också lättviktiga.

Elektriska gräsklippare är bra för miljön. De släpper inte ut någon koldioxid i atmosfären eftersom de inte bränner någon bensin. Det finns ingen använd olja som du måste göra dig av med. Elektriska gräsklippare behöver väldigt lite eller inget underhåll, de sätts igång med ett knapptryck, och de tar upp mindre plats.

Du kommer dock behöva hantera en förlängningssladd och måste ha ett eluttag nära till hands för att koppla in den.

Det Bra

Mycket Tystare

Sladdbundna elektriska gräsklippare är det perfekta valet för de som har en liten trädgård och vill ha en tystgående maskin. De är mycket tystare än en bensindriven motor som producerar 95 – 105 decibel (över den säkra nivån för att undvika hörselskador). Elektriska motorer är mycket mer tystgående; de producerar ett ljud på runt 70 decibel eller mindre, vilket är under gränsen på 85 decibel där de flesta hörselproblem börjar.

Oavbruten Kraft

Bara koppla in sladden och kör igång. Du behöver aldrig oroa dig för att ditt batteri eller annan energikälla ska ta slut.

Inget Behov att Byta Batteri

Sladdbundna gräsklippare kommer aldrig behöva ett batteribyte, de kommer inte stängas av eftersom ett batteri måste laddas, de ger mer klippningskraft, och de har en mindre prislapp än batterimodeller.

Bättre för Miljön

Sladdbundna elektriska gräsklippare är mer miljövänliga än bensindrivna sådana, samt också mer miljövänliga än gräsklippare som använder ett litiumbatteri. EPA (Environmental Protection Agency) uppskattar att bensindriven utrustning för gräsmattan använder ungefär 800 miljoner liter bensin varje år. En enda bensindriven gräsklippare som är igång i en timme är liknad till 8 nya bilar som kör i 80 km/h lika länge.

Enklare Start och Lättare Vikt

Elektriska gräsklippare startas med ett knapptryck (jämfört med bensindrivna modeller som måste startas med startkabeln). Du behöver aldrig vänta på att de ska laddas färdigt. Gräsklipparen är enkel att köra eftersom den brukar vara mycket lättare än en likformad bensinmotor, och den är mycket enklare att förvara över vintern.

Enkelt Underhåll

Om din gräsklippare är väl omhändertagen finns det bara ett fåtal saker som måste göras. Om du sprejar undersidan av gräsklipparen med vanlig matlagningsolja innan användning bör knivbladen hållas fria från smuts och gräs. Spänn eventuellt lösa muttrar och bultar. Kolla sladden innan varje användning.

Pris

Sladdbundna gräsklippare brukar vara billigare att köpa än de som är bensindrivna, samt de som är sladdlösa.

Det Dåliga

Begränsad Rörlighet och Räckvidd

Det första negativa man tänker på när det kommer till sladdbundna elektriska gräsklippare är att man blir begränsad av maskinens sladdlängd, hur långt bort eluttaget är, och tiden det tar att hantera förlängningssladdar. En sladdbunden gräsklippare brukar ha en räckvidd upp till ungefär 30 meter från eluttaget. Om din trädgård är i det större laget kommer du behöva nära tillgång till en strömkälla och förmodligen även förlängningssladdar för att kunna nå den yttre gränsen av din tomt. Du kan också ha problem med att använda en sladdbunden gräsklippare om din tomt har ett flertal hinder.

Inte Lika Kraftfulla som Bensinmotorer

Elektriska motorer har mindre kraft än bensinmotorer och kommer ha det svårare att klippa gräs som är vått eller tätt. Om din gräsmatta är väldigt frodig eller ofta våt eller fuktig, bör du köpa en elektrisk gräsklippare av hög kvalitet.

Olyckor kan Hända

Det är mycket viktigt att se till att sladden inte kommer i vägen när du kör gräsklipparen. Det är möjligt att skära in i sladden och få en elektrisk chock. Vi rekommenderar att man använder en jordfelsbrytare till sitt eluttag så att strömmen automatiskt stängs av om din gräsklippare kör över sladden.

Väderbegränsningar

Att använda en sladdbunden elektrisk gräsklippare när det regnar kan orsaka problem och vara farligt.

Hur Du Hittar Rätt Sladdbunden Elektrisk Gräsklippare

Klippbredd

Klippbredden är väldigt viktig. Om klippbredden är för liten kommer gräsklippningen att ta mycket längre tid. Om klippbredden är för stor lägger den till vikt som du helst vill undvika. Om din tomt är stor eller ojämn så blir vikt en viktig sak att ta med i beräkningen. Beroende på storleken på din trädgård rekommenderar vi att du köper en sladdbunden gräsklippare med knivblad av metall och en klippbredd på ungefär 40 cm.

Elektrisk gräsklippare klippbredd

Justerbar Klipphöjd

Håll utkik efter justerbar klipphöjd, vilket brukar vara mellan 2 – 7,5 cm. De bästa sladdbundna gräsklipparna låter dig justera höjden med endast en spak, medan andra kräver manuell justering av hjulen.

Start med ett Knapptryck

Försäkra dig om att du köper en modell som startas med ett knapptryck, vilket gör gräsklipparen mer lättanvänd. Den bör sätta igång snabbt och fungera som en bensindriven gräsklippare, men utan alla de där avgaserna när den startar.

Kraftfullhet (Watt)

Din sladdbundna gräsklippare bör ha en elektrisk motor som är stor nog att hantera längre, envisare gräs. I de flesta fall rekommenderar vi en 1600W-motor (fast Bosch ARM 32 har bara 1200W och recensenter säger att den klarar sig fint).

Skillnaden Mellan Billiga och Dyra Modeller

Det finns en del skillnader mellan billigare och dyrare sladdbundna elektriska modeller, men det finns inga absoluta regler. En av modellerna vi tittade på säljs för runt 1000 kr, men verkar ha samma finesser och funktioner som de andra, dyrare modellerna.

Sladdbundna modeller är billigare än sladdlösa modeller endast för att de inte kräver ett dyrt batteri för att användas. Mängden elektricitet de använder är minimal.

Den största anledningen till att sladdbundna modeller kostar mindre än sladdlösa modeller är detta – de har en sladd som du måste lära dig att hantera, och de kräver ett närliggande eluttag att kopplas in i.

Om du har en hyfsat liten trädgård att klippa, utan många kullar, hörn, och stora träd, och om du är villig att lära dig att hantera sladden, kommer den sladdbundna elektriska gräsklipparen vara ditt bästa, mest ekonomiska val.

Sladdbundna modeller verkar inte falla inom de traditionella kategorierna; köp en billig modell som endast håller ett par år; eller köp en dyr modell som kommer hålla mycket längre och konsekvent ge dig goda resultat. Recensenter verkar rent allmänt vara nöjda med både de billiga och dyrare modellerna som vi tittar på här idag.

Bästsäljande och Högt Betygsatta Märken

 • Black & Decker
 • Stiga
 • Bosch
 • Husqvarna
 • Makita
 • Ryobi
 • Gardena

Hur mycket kostar en sladdbunden elektrisk gräsklippare?

Sladdbundna elektriska gräsklippare kostar ungefär lika mycket som bensindrivna gräsklippare, men de goda nyheterna är att de är mycket billigare att använda. De 10 sladdbundna gräsklipparna som jag har testat kostar runt 1 000 kr till 2 500 kr, med ett medianpris på 1 600 kr. Väldigt vettiga priser för kvaliteten på gräsklipparen du kommer köpa!

Husqvarna LC 141 C har ett av de högre priserna, men har många utmärkta funktioner för kostnaden. Den har flexibel höjdjustering samt en stor uppsamlingsvolym.

Gardena PowerMax 1600/37 ligger i mitten av prisskalan och är perfekt för genomsnittsgräsmattan. ErgoTec Plus-handtaget är väldigt bekvämt att hålla, och gräsklipparen erbjuder en smidig höjdjustering med 5 steg.

Bosch ARM 32 är den billigaste modellen på min lista men den erbjuder ändå ett flertal funktioner. Den har en 1 200 W motor, höjdjustering med 3 steg, en löstagbar uppsamlare, och ett fällbart handtag.

Frågor & Svar

Vem uppfann gräsklipparen?

Edwin Beard Budding

Hur högt gräs kan man klippa med en gräsklippare?

De flesta gräsklippare är utrustade för att klippa högt gräs, eftersom de har funktioner som låter dig välja gräsets klipphöjd. Det är dock bäst att se sig om efter gräsklippare som är gjorda speciellt för att klippa högt gräs. Annars, ifall gräset är för högt, såsom knähöjd eller längre, kommer en traktorklippare vara mer effektiv.

Hur hållbara är elektriska gräsklippare?

Om användaren håller sig till de anvisade metoderna för underhåll och användning, kan elektriska gräsklippare hålla ganska länge. Olika gräsklippare är dessutom gjorda av olika material vilket kan avgöra hur länge de håller.

Vilka säkerhetsåtgärder bör jag ta när jag använder en elektrisk gräsklippare?

Elektriska gräsklippare, särskilt sladdbundna sådana, ska aldrig under några omständigheter användas i regn. Klippning bör också göras i motsatt riktning från sladden, för att undvika att råka köra över sladden. Använd alltid skydd för ögon och öron.

Hur ofta bör man rengöra sin gräsklippare?

Minst två gånger per klippsäsong. Det finns ingen regel om hur ofta du bör rengöra din gräsklippare, men du bör göra det minst två gånger varje klippsäsong. Det är möjligt att du behöver göra det oftare om du måste klippa väldigt högt gräs, eller gräs som är vått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Observera att allt material på HejTrädgård.se tillhandahålls endast i utbildningssyfte. Användning av materialet sker på egen risk. Vi tjänar pengar genom affiliate-länkar, vilket innebär att vi kan få provision för köp som görs via länkarna på vår hemsida.