10 bästa kolgrillarna för grillälskaren – Stor köpguide!

10 bästa kolgrillarna för grillälskaren – Stor köpguide!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GardenStore och Granngården.

Om du älskar äktheten och smaken av att grilla över en kolglöd, är en kolgrill definitivt något för dig. Dessutom är marknaden inte vad den brukade vara, kolgrillar har blivit allt mer populära under de senaste åren. Från snabba temperaturjusteringar till sidorökar; en kolgrill är ganska avancerad nuförtiden.

Träkol kan dock bli lite dyrt i längden, men om du fyller på en gång och bevarar det i en torr, vattentät behållare, har du den klar till sommaren. Träkol tar lite tid på sig att komma igång, speciellt om du inte gillar att använda tändvätska.

Om du behöver hjälp med att hitta rätt modell, har jag valt ut de tio bästa kolgrillarna som hjälper dig att grilla den godaste maten för i år!

Vissa människor insisterar på att den bästa smaken kommer från mat som lagats på en kolgrill. Den rökiga smaken är något en gasgrill inte kan uppnå.

Den bästa premiumgrillen i mitt test blev Weber Performer Premium GBS. En grill med det lilla extra som får maten att smaka helt underbart.

Oavsett om du vill ha en utomhusgrill för smakens, mångsidighetens eller underhållningens skull finns det ett par saker du bör tänka på innan du köper en.

Kolgrillar är inte komplexa maskiner, men det finns många olika typer med flera olika egenskaper att välja mellan. Att använda denna guide kommer att påminna dig om de punkter du bör tänka på innan du väljer träkolsgrillen som passar bäst för dig.


Årets bästa kolgrill


Hur jag valde ut kolgrillarna

Prestanda – Det här beror på hur bra kolgrillen behåller värme, hur jämn temperaturfördelningen är, kvaliteten/storleken på gallren och vilket resultat grillningen ger. Det finns olika kriterier för de viktigaste tre grilltyperna, men i allmänhet bör du leta efter en grill som isolerar bra och upprätthåller en hög temperatur.

Varumärke – Det här är ett mycket konkurrensutsatt utrymme vilket ger dig som kund mycket mer att dra nytta av. Vissa varumärken gör ingenting annat än att tävla med andra märken och försöker vara bäst när det gäller kolgrillar. Varumärket betyder enormt mycket här och du kan vanligtvis spara pengar på de mindre kända varumärkena som dessutom ger bättre kundservice. Oroa dig inte; jag visar dem bland produkterna jag har valt ut.

Kvalitet – Det finns så många sätt att mäta kvalitet på, men de kommer oftast ner till huvudmaterialet som används för stommen/benen, hur bra hjulen snurrar, kvaliteten på medföljande tillbehör såsom köttermometer, temperaturmätare, brännare o.s.v. I slutändan vill du ha något som kommer att hålla under de närmaste åren.

Pris – Det kan vara snack om högre kostnader när det gäller grillar, men det är bara så det är. Priset kommer att vara en avgörande faktor, särskilt med så mycket konkurrens bland kolgrillarna. Att hitta de bästa erbjudandena kan vara svårt så därför visar vi premiumvalen och grillarna som ger bäst valuta för pengarna i varje köpguide vi ger ut.


BÄSTA PREMIUM KOLGRILLEN
Weber Performer Premium GBS

Weber Performer Premium GBS - Bästa kolgrillen

Weber Performer Premium GBS BBQ har samma fantastiska funktioner som sin lillebror, Weber Performer GBS. Såsom lockhållare, GBS-grillgaller med gångjärn, locktermometer, hjul och rengöringssystem.

Men den har också en större mångsidig multifunktionsvagn med arbetsyta av metall, inklusive 3 verktygskrokar. I vagnen finns en inbyggd och avtagbar LCD-timer med bakgrundsbelysning, vilket är mycket praktiskt att ha vid din sida när du lagar dina grillfavoriter.

Vagnen innehåller också en CharBin, som ligger under arbetsytan till höger. Detta är en bekväm och väderbeständig CharBin för förvaring av dina briketter, vilket ger dig snabb och enkel åtkomst när du behöver det. Eller så kan den användas som en hygienisk plats för att kassera avfallsmaterial vilket förhindrar att det blåser iväg i din trädgård.

Liksom alla Weber Performers erbjuder Performer Premium en imponerande matlagningsyta på 2552 cm². Den stora matlagningsytan på 57 cm i diameter är trippelpläterad för god hållbarhet och har gångjärn på sidorna så att du kan lägga till extra bränsle medan du grillar utan att behöva ta bort hela gallret (och maten) för att göra det.

I Performer Premium BBQ ingår också två av Webers Char-Basket bränslehållare som kan omplaceras beroende på matlagningsmetoden.


BÄSTA MELLAN KOLGRILLEN
Weber Original Kettle

Weber Original Kettle Klassisk kolgrill

Weber Original Kettle är stabil, ser bra ut och är gjord för att kunna servera större familjer eller grupper. Dock är grillstängerna lite för tunna för vår smak, liksom stålen grillen är gjord av och det sistnämnda betyder att värmebevarandet inte var så bra som det kunde ha varit. De plockar dock poäng för de fantastiska instruktionerna och den enkla monteringen.

Sammanfattningsvis är det ett säkert val om du inte är helt säker på vad du vill ha från en grill. Weber Original Kettle gör sitt jobb som grill och är garanterat ett bra köp.


BÄSTA BUDGET KOLGRILLEN
Landmann Kepler 200

Landmann Kepler 200 Kolgrill med bra valuta för pengarna

Landmann Kepler 200 ger bra valuta för pengarna. Den är välgjord och fungerar bra, med undantag för några mindre saker. Men om du försöker imponera på grannarna, gör det ganska vanliga utseendet på Landmann Kepler 200-grillen att den skulle kunna misstas för en billigare modell.


MINA FAVORITER
Big Green Egg Grill 2XL

Big Green Egg Grill 2XL

Big Green Egg har producerat dessa grillar i kamado-stil (japanskt träkol eller vedeldade kokplattor) i årtionden. Big Green Egg-företaget är stolta över att tillverka den mest mångsidiga grillprodukten; dessa gröna och äggformade enheter fungerar inte bara som en grill utan kan även användas som ugn och rök.

Detta monster, 2XL, är deras största grill. Det är ett lyxigt föremål som passar bättre för att servera stora sällskap än till trädgårdsgrillning. Det här är en mycket stor kolgrill, och vid ca 180 kg finns det några logistiska problem med att köpa och ta hem en grill i denna storlek. Men låt oss vara ärliga: i denna storlek, vikt och pris finns det ingen stor marknad för denna ultimata Kamado-grill.

Big Green Egg är en legend bland trädgårdskockar. Med förmågan att nå temperaturer på över 600 grader eller hålla dem så låga som 200 grader, är denna enhet perfekt för att grilla biffar. 2XL-enheten är den största av äggen och ytan med en diameter på 73 cm (4 335 kvadratcentimeter) är tillräckligt stor för att laga ett dussin kycklingar, perfekt för stora fester eller stora serveringar.

Det enda problemet är att den inte är särskilt flyttbar. Och priset förstås.


Barbecook LOEWY SST

Barbecook LOEWY SST Kolgrill

Den klassiska grillen har omformats av Barbecook. Detta har resulterat i en strömlinjeformad design med ökad stabilitet. Loewy SST kolgrill från Barbecook ger utsökt, grillad mat. Oavsett om du vill grilla intensivt eller varsamt; det höjdjusterbara gallret och justerbara lufttillförseln gör att du har fullständig kontroll. Grillytan med en diameter på 47 centimeter ger dig möjlighet att grilla för upp till 6 personer samtidigt.


Kamado Joe Classic II

Kamado Joe Classic II Kamado Kolgrill

Jag tror att Kamado Joe Classic II är ett av de bästa köpen du kan göra. Den är inte bara den bästa Kamado-grillen utan även generellt sätt. Du får mycket mångsidighet och kan på ett enkelt och roligt sätt laga mat. Många problem som andra Kamado-grillar lider av har blivit fixade på Kamado Joe, vilket gör att jag inte kan hitta något fel. Det stora utbudet av tillbehör är bara grädden på moset och om du vill behöver du aldrig laga mat inomhus igen.

Om du funderar på att köpa en Kamado Joe men inte vet vilken du vill köpa, rekommenderar jag Kamado Joe Classic II. Om du behöver mer utrymme kan tillbehöret ”grillexpander” vara något för dig.


Landmann Milano Murgrill

Murgrill Landmann Milano

En grill för den seriösa trädgårdsälskaren. Landmann Milano är en murgrill på 212 cm vilket gör den till en naturlig samlingsplats i trädgården. Älskar man att grilla, vilket du uppenbarligen gör eftersom du letar efter en grill, så är en murgrill något av det bästa man kan köpa.

Ett grillgaller på hela 67 cm gör att god mat kan tillagas även för större sälskap. Att Landmann Milano dessutom är en utsmyckningsdetalj i sig gör inte saken sämre.

Tänk på att en murgrill kräver lite mer underhåll än en vanlig grill då den utsätts mot vädrets makter på ett helt annat sätt än t.ex. en klotgrill.


Weber Go Anywhere

Weber Go Anywhere Bästa portabla kolgrillen

Weber’s Go-Anywhere portabel kolgrill har kopierats av andra grilltillverkare men som vanligt gör ingen det bättre. De flesta ägare av denna grill är väldigt nöjda. Webers överlägsna porslinlamellbelagda lock och ugn kommer att hålla länge och har en 10-årsgaranti. Två spjäll på toppen och ett glidspjäll på botten styr effektivt tillagningstemperaturen i denna lufttäta grill. Vridbara ben låser grillen på plats för enkel transport.

Weber är i en klass för själv, från sina monstergrillar till de mindre som just Go-Anywhere.


Dangrill Picknickgrill

Kolgrill Dangrill Picknickgrill

Om du har en liten trädgård, eller är du på jakt efter en liten och nätt grill att ta med dig till picknicken på stranden eller gräsmatten så är Dangrill Picknickgrill rätt val för dig. Med sina 37 cm grillyta räcker den gott och väl för lite korvgrillning eller några enstaka hamburgare. Inga krusiduller, bara en enkel och liten grill som gör sitt jobb väl.

Detta är min absoluta favorit för utflyckten och har en given plats i trädgården som reservgrill!


Landmann Big Landmann

Landmann Big Landmann Det senaste konceptet inom kolgrillning

Den nya kolgrillen från Big Landmann är det senaste konceptet inom grillning. Denna nya produktstil kom ursprungligen från Japan och har vuxit globalt i popularitet, särskilt i USA och numera i Europa. Grillen är gjord av högkvalitativ keramik och är extremt välisolerad. Den kräver inte stor mängd kol för att kunna leverera fantastiska matlagningsresultat. Grillen kommer i en elegant och emaljerad svartglans, komplett med vagn. Med en rostfri yta på en diameter av 49 cm, klarar denna grill att laga tillräckligt med mat för upp till 8 personer. Big Landmann är en fantastisk grill som lagar mat till perfektion. Den ger saftig och smakrik mat, och inte torr eller bränd som många andra grillar ger. Denna grill är en riktig glädjespridare och levereras med en otrolig 20-årsgaranti på den keramiska delen.


Köpguide för kolgrill

Vad man ska tänka på när man köper en kolgrill

Storlek – Har du en stor familj eller är ni bara två? Har du många fester? Vill du bara grilla korv och hamburgare eller vill du röka revben och tillaga hela kycklingar? Det här är bara några saker som avgör vilken storlek på grillen du behöver.

Vill du göra indirekt matlagning med locket stängt? Om så är fallet behöver du en grill som är tillräckligt stor för att ha kol på ena sidan och för att du ska kunna laga mat på den andra. Om du behöver plats för grönsaker, såsom majs, är det en annan övervägning.

Temperaturreglering – Om en grill har ventilation både på toppen och botten så hjälper dessa till att reglera temperaturen. Det kan också vara ett alternativ att justera höjden på grillen, som tar den närmare eller längre bort från maten. Vissa grillar kan också användas med temperaturkontroll som ger dig ännu mer kontroll över din matlagning.

Kapacitet – Bara för att du har vissa matlagningsförmågor och utrymmen betyder inte det att du bara kan slänga ihop en måltid på nolltid. Din kapacitet bestämmer nödvändigtvis inte hur mycket mat du kan laga samtidigt.

Vikt – Det här påverkar bärbarheten. Om det är lite för tungt för dig kommer det att bli jobbigt att ta in och ut grillen ur förrådet.

Enkel att rengöra – Vissa omoderna grillar måste läggas ner, vridas runt eller vändas helt för att effektivt kunna rengöras. Om renlighet är viktigt för dig bör du leta efter grillar som gör rengöringen enklare. Askbrickor som kan avlägsnas och rengöras separat är en bra start.

Lång livslängd – En grill bör vara en långsiktig investering så leta efter en som kommer att hålla i längden. Ett slitstarkt material är en bra start; stålkonstruktion och keramiskt belagda grillar brukar innebära kvalitet. En träkolsgrill av god kvalitet kommer att bespara dig många år av service.

Det är också viktigt att själva materialet på grillen är ganska kraftigt. Inte bara gör en kraftigare grill att värmer stannar kvar längre och lagar maten bättre utan den är också mycket mer benägen att hålla längre. Grillgallren bör vara gjorda av stål eller gjutjärn.

Vanliga frågor

Hur förbereder jag grillen?

Se till att grillen är ren. Även om den kommer direkt från förpackningen, använd en trasa för att avlägsna metallhärdande kemiska pulver som kan finnas på ytan eller på insidan. Att börja med en ren grill är alltid ett säkert kort.

Valfritt – Olja grillgallret efter rengöring. Detta steg hoppas ofta över, men ser till att matrester inte sitter kvar, och ger en fräsch yta att placera biffarna på. Använd olivolja om möjligt.

Välj en bra plats. Leta efter en strategisk och vindstilla plats för att förhindra att elden flammar upp. Om du har en stor familjeträff, håll den tillräckligt nära dem för att göra mattransporter enkelt, men tillräckligt långt bort från huset för att förhindra värme- och rökspridning.

Är grillning med träkol dålig för min hälsa?

Både ja och nej. Det finns olika påståenden och undersökningar om detta. Vissa tyder på att det inte är hälsosamt medan andra visar att användning av träkol kan vara ett hälsosamt sätt att grilla maten på.

När det gäller grillning med gas, skapas något som kallas PAH när fett från köttet droppar ner på kolen. Detta stiger upp och tränger in i din mat och kan märkas när du får en förkolnad, svart färg på utsidan som gör dessa områden smaklösa. Såvida du inte grillar varje dag är det inte något att vara oroad för.

Hur tänder jag kolen?

Använd antingen tändstickor eller en lång tändare och en liten flaska med grillvätska. Tricket är att inte använda för mycket vätska eftersom du i så fall kan orsaka omedelbara flammor och all den elden kommer inte hålla fast vid kolen som den ska göra. Om du använder för mycket vätska kommer kolen att brinna mycket snabbare än den borde. Med det sagt är detta det mest populära alternativet men rekommenderas inte av mig på Hej Trädgård.

Tändvätska kan ge en kemisk smak när det gäller din första grillomgång av kött. Det är en kraftig blandning som omsluter kolen när den tänds. Du kan starta en bra eld genom att lämna öppningarna delvis öppna och fylla tre eller fyra rullade tidningsbitar under bottenkolen. Om du har vanligt vitt papper eller bruna papperspåsar är det ännu bättre (de innehåller inget bläck). Tänd dem och lägg dem i kolen för att få fart på elden. Det kan ta längre tid att se resultat men om du fokuserar på smak är det värt det.

Hur kontrollerar jag temperaturen på min kolgrill?

Du måste ge syre till kolet medan du stänger locket för att behålla lite värme inuti grillen. Temperaturen bör vara runt 107 grader för att inte bränna den på utsidan men ändå få den grundligt tillagad på insidan (beroende på vad du lagar för mat). Det finns några dolda metoder för att kontrollera temperaturen.

Värmeskydd – Om du är orolig för temperaturer som fluktuerar för mycket, är det bra att använda aluminiumfolie som ett skydd mellan maten och elden. När det gäller kolgrillar kan de bli lite oförutsägbara, till skillnad från gas eller propan. Aluminiumfolien bevarar en del av värmen och en del av den reflekteras tillbaka för att förhindra att maten bränns.

Ventilation – Om temperaturen blir så hög att du inte känner dig bekväm med den, är det dags att öppna upp ventilerna. Medan den ger syre till grillen kan du öka temperaturen genom att öppna dem mer eller minska temperaturen genom att hålla dem nästan stängda. Hur som helst så fungerar ventilerna som ett slags reglage.

Hur länge låter jag kolen brinna innan jag börjar grilla?

Träkol fungerar som en lägereld; det tar tid att få de större bitarna att brinna. När du öppnar en ny påse med kol är de generellt lika stora så du måste låta dem bygga på varandras eld innan det börjar hända något.

Du bör vänta i tjugo minuter efter att du använt tändvätska och tänt kolen. Om elden är centrerad och inte antänder tillräckligt med kolen (minst 70%) måste du använda tändvätska och spruta på den omgivande kolen. Du bör se en varm glöd innan du lägger på maten. Ett enkelt sätt att avgöra om glöden är tillräckligt varm är att hålla handen en bit ovanför grillgallret. Blir det för varmt för att hålla kvar handen efter 3 sekunder är glöden tillräckligt varm.

Hur länge låter jag kolen brinna innan jag börjar grilla?

Ska jag öppna eller stänga ventilerna på min kolgrill?

Flammorna i din kolgrill behöver syre för att brinna ordentligt. Om du ska grilla med locket eller skyddet på, måste du ha ventilationen öppen så mycket som möjligt. Värme kommer inte att kunna byggas upp ordentligt utan ett utlopp för att röken ska kunna komma ut; den behöver luft.

Din grill ska ha två uppsättningar av ventilationer: botten och skorsten. Skorstenen tillåter rök att stiga men sidoventilationen är direkt i närheten av flammorna vilket gör att de får tillgång till närliggande syre. Du måste ha båda öppna för att få resultat.

Hur rengör och underhåller jag min kolgrill?

Kolgrillar är de enklaste grillarna att rengöra och underhålla. De är oftast tillverkade av lättmetall med ytbehandling, men kom ihåg att de inte kommer att se ut så alltför länge (på insidan).

1. Börja med att ta bort gallret och allt gammalt träkol. Om något av det har fastnat på inredningen är det okej, vi kommer att få bort det i nästa steg. Var noga med att slänga den gamla träkolen på ett lämpligt sätt.

2. Få bort vad du kan från gallret och blötlägg det i en lösning med 1 dl vinäger och 2 dl bakpulver. Sprid detta över hela gallret och låt det sitta.

3. Gå tillbaka till själva grillen. Använd lätt kraft för att få bort rester och släng de därefter. Du kan använda en stålborste till resterande ytor för att avlägsna det som återstår.

4. Skölj av gallret med en slang och rensa resten av gallret. För att undvika rost måste du låta båda lufttorka utan att röra dem, helst utomhus om vädret tillåter. Medan dessa torkar kan du tvätta grillen på utsidan med en trasa och se till att hjulen är rena.

Hur förvarar jag kolen?

Du kan använda någon form av vattentät behållare. Träkol är mottaglig för fuktighet, så förvara den inte utomhus. Hitta det torraste, svalaste rummet i huset för att förvara kolen, vare sig det är en behållare i köket eller vid luftkonditioneringen i vardagsrummet.

Du kan hitta många billiga plastlådor som passar perfekt för att förvara träkol i. Materialet i förvaringsbehållaren är inte lika viktigt som lockets täthet. Om du vill göra det på ett ekonomiskt sätt, kan du alltid få tag på en billig plastbehållare och göra den tät med hjälp av slitstark tejp mellan användningarna.

Varumärken

Big Green Egg

På 1970-talet återvände en arméveteran till USA från Vietnam-kriget med en kamado-ugn. Den var lätt äggformad och mycket populär bland lokalbefolkningen i Vietnam och han var nyfiken på att prova. Han öppnade en butik som sålde, av allt man kan tänkas sälja, flipperspel och de här ugnarna som fanns på baksidan av butiken. En dag kom han på idén att laga kycklingvingar på gatan framför sin butik. Lukten från maten lockade människorna till butiken men det var smaken och strukturen som verkligen gick hem hos dem. Resten är historia, och Big Green Egg ökar stadigt alltmer i popularitet.

Barbecook

Barbecook är ett varumärke av företaget SAEY Home & Garden. Barbecook var inledningsvis inriktad på försäljning av grillar. Efter 25 års verksamhet har Barbecook nu ett omfattande sortiment av produkter. Barbecook-sortimentet varierar från enkla kolgrillar till vackra eldskålar av gjutjärn. De nya produkterna från Barbecook visar att en enkel design fortfarande kan ge en hel del lyx.

Barbecook erbjuder enkel användning från början till slut: från praktisk montering och användning till enkelt underhåll av grillar, eldkorgar, eldskålar, rökar och andra tillbehör. Tre områden som gör att Barbecook särskiljer sig som varumärke.

Kamado Joe

Ett företag, Big Green Egg, dominerade i stor utsträckning kamado-industrin under många år. Kamado Joe blev det första allvarliga hotet mot BGE. Under de senaste åren har Kamado Joe legat i spetsen för innovation när det gäller kamado-grillning. De har en ständigt växande produktflora och har alltid nya saker på gång. Kundsupporten är oöverträffad och ägaren av företaget själv, Bobby Brennan, är aktiv på sociala medier och mycket kundfokuserad. De är ett respekterat företag som är stolta över sina produkter och de har även en stor grupp anhängare som omger dem.

Weber

Weber grundades år 1952. Vid den tiden var tanken på att grilla ganska ny. I de flesta fall använde folk bland annat vattenkokare för att njuta av rökt mat. Under den tiden tillämpade George Stephen sin idé att dela en havsboja på mitten. Han lade sedan till ventiler och ben. Och så kom den första grillen till liv. Nu har grillen blivit ett globalt fenomen; en trädgårdsrevolution. Företaget erbjuder sina kunder ett stort utbud av kolgrillar. Weber är namnet som är synonymt med grillinnovation. De har årtionden av erfarenhet och en lång lista med grillar som integrerar innovation.

Landmann

Landmann kom till år 1966 i Tyskland och var det första företaget som introducerade sina grillprodukter till den tyska marknaden. Det är den största leverantören av trädgårds- och grillutrustning. De har fått en enorm framgång på den nordamerikanska marknaden liksom Kina och Australien.

Den enorma tillväxten av varumärket över fem kontinenter är beviset på att det finns många nöjda kunder som föredrar att köpa grillprodukter från detta företag. De är kända för sina användarvänliga produkter som de designar efter kundernas behov. Förutom grillutrustning erbjuder företaget också ett stort utbud av tillbehör för att få fart på elden.

Testvinnare

Weber Performer Premium GBS

9.3

Funktioner

9.0/10

Byggkvalité

10.0/10

Grillresultat

10.0/10

Värde

8.0/10

Lämna en kommentar