Hoppa till innehåll
Bästa högtryckstvätten för altanen - hejtradgard.se

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården, GardenStore, WhiteAway.

Jag har funnit att det finns över 900 olika typer av elektriska högtryckstvättar tillgängliga för allmänheten att köpa.

Det är omöjligt för konsumenterna att undersöka varje modell, och om man inte vet något om produkten blir beslutet om vilken man vill köpa ännu svårare.

Vare sig det rör sig om halkigt mögel på altanen eller oljefläckar på uppfarten, så fixar vilken som helst av topp 7-modellerna jobbet. Utan att du behöver gå ner på knä och skrubba i timmar.

Priset till den absolut bästa högtryckstvätten för altanen går till Husqvarna PW 360. Det är en utmärkt och lätt högtryckstvätt som ger dig det bästa från två världar. Stihl RE 130 Plus och Husqvarna PW 235R är två andra stabila högtryckstvättar som båda är utmärkta val.

Med de här elektriska högtryckstvättarna blir du av med smuts, skräp, och mögel från din altan i en bråkdel av tiden det skulle ta att göra rent med tvål och vatten.


Bästa högtryckstvätten för altanen 2020


Hur jag bedömde högtryckstvättarna

En snabb sökning på nätet visar att det finns hundratals av högtryckstvättar på marknaden idag.

Jag har trimmat ned listan till 7 val och siktar på att ge en opartisk recension av varje produkt.

Jag har övervägt bland annat saker som tillverkarens garantier, hur lättanvända de är, säkerhetsfunktioner, samt ljud och vibration.

Pålitlighet (Garanti)

Många konsumenter ser tillverkarens garanti som ett tecken på hur mycket tillit tillverkaren sätter till produkten de har skapat.

Ju längre och mer omfattande garantin är, desto bättre är produkten. Även om detta inte alltid stämmer så är det viktigt att tänka på.

BAR

Vattentrycket mäts i bar.

Elektriska högtryckstvättar producerar vanligen mellan 120 – 200 bar.

Ju mer bar en högtryckstvätt har, desto mer effektiv är den när det gäller att ta hand om svåra jobb.

L/H (Liter per timme)

När det kommer till elektriska högtryckstvättar så mäts vattenflödet i liter per timme (l/h).

Ju större l/h-värdet är, desto större är ytan den kan rengöra på kortare tid. Bar och l/h är tillsammans ett bra sätt att se hur kraftfull högtryckstvätten är.

Säkerhet

De flesta elektriska högtryckstvättar är utrustade med en standardsamling av säkerhetsfunktioner. Till exempel så har de flesta en tung stålram som gör maskinen mer stabil.

Modeller som sätter säkerheten först kommer ha en motor som automatiskt stängs av när avtryckaren släpps.

Tillbehör

Antalet av och kvaliteten på tillbehör är inkluderade i utvärderingen, även om de inte är det viktigaste när det kommer till själva köpet.

Nästan alla modellerna jag undersökte erbjuder allra minst ett set av snabbanslutande munstycken för olika sorters rengöring. De bästa modellerna erbjöd metallfästen för hållbarhet, extra 0-ringsersättare, och slangadapter.

Lättanvändhet

Varje en av de elektriska högtryckstvättarna jag har undersökt valdes delvis för deras bärbarhet och hur lätta de var att använda. Eftersom de här modellerna är elektriska behöver de knappt något underhåll, bortsett från en avtorkning då och då.

Det mest negativa med att använda en elektrisk modell är att manövreringen är begränsad av sladdlängden.


BÄSTA PREMIUM HÖGTRYCKSTVÄTTEN
Husqvarna PW 360

Högtryckstvätt Husqvarna PW 360

Husqvarna PW 360 är vårt val för den bästa premium-högtryckstvätten på marknaden.

Det är en bastant men lätt högtryckstvätt som ger dig det bästa från två världar. Den ser hyfsat nätt ut och är enkel att flytta runt. Den är dock väldigt kraftfull och den långa, stålförstärkta högtrycksslangen är väldigt flexibel.

Med tanke på kraftfullheten, konstruktionen, och det något lägre priset jämfört med liknande modeller från andra märken, är det här ett väldigt bra köp för dig som söker en mycket mångsidig högtryckstvätt.


BÄSTA MELLAN HÖGTRYCKSTVÄTTEN
Stihl RE 130 Plus

Högtryckstvätt Stihl RE 130 PLUS

Stihl RE 130 Plus är en kraftfull högtryckstvätt som gör jobbet snabbt, och jag utmärker den som den bästa vi har testat.

Den rengör det mesta med glans.

Designen är allmänt snygg.

De stora hjulen gör att den smidigt kan rulla över olika ytor, och munstyckena kan snabbt anslutas och bytas ut.

Stihl RE 130 Plus är en högtryckstvätt för dig som söker hög kvalitet med väldigt bra prestanda.


BÄSTA BUDGET HÖGTRYGSTVÄTTEN
Husqvarna PW 235R

Högtryckstvätt Husqvarna PW 235R

Husqvarna PW 235R är mitt bästa budgetval.

Det är en väldigt prisvärd högtryckstvätt som klarar av flera svåra uppdrag trots sin kompakta storlek.

Du kan till exempel få bort mossa med det roterande munstycket. Med solfjädersmunstycket kan du snabbt tvätta bilen.

I helhet presterar PW 235R på en väldigt hög nivå. Den är också väldigt lätt, så du behöver inte oroa dig för vikten när du bär på den.

Kort sagt så får du en hel del högtryckstvätt för pengarna. Husqvarna PW 235R är det idealiska valet om du vill ha en lättviktig högtryckstvätt som går en lång väg för ett bra pris.


MINA FAVORITER
Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher K5 Premium Full Control Plus är en medelkraftig högtryckstvätt med en intressant lösning för tryckkontroll.

Den här högtryckstvätten har en intelligent sprutpistol som kan rotera för att ge olika styrkor och typer av sprut. Detta gör stora jobb enklare eftersom du annars hade behövt byta munstycke ofta.

Med tanke på priset skulle jag dock ha önskat lite mer kraft och även en högre vattentemperatur.


Nilfisk C-PG 135.1-8 P X-TRA EU

Högtryckstvätt Nilfisk C-PG 135.1-8 P X-TRA EU

Nilfisk C-PG 135.1-8 P X-TRA EU är en praktisk, kompakt högtryckstvätt. Det är inte den mest kraftfulla modellen på marknaden, men med tanke på dess nätta storlek och lätta vikt presterar den bättre än jag hade väntat oss.

Den långa slangen gör så att du enkelt kan tvätta hela altanen utan att behöva flytta maskinen. Slangen är något styv men följer ändå användarens rörelser väl, även i kallt väder.

Det bekväma handtaget, de minimala vibrationerna, och det måttliga ljudet gör Nilfisk C-PG 135.1-8 behaglig att använda. Den kan kanske kännas lite plastig i början, men det glömmer du snart när du får se alla tillbehören och hur lätt den är att använda.


Bosch Easy Aquatak 100

Högtryckstvätt Bosch Easy Aquatak 100

Det här är en kompakt och lättanvänd högtryckstvätt.

360-gradersmunstycket var väldigt effektivt när det gällde att få in vatten där det är svårt att nå.

I helhet saknar den trycket som de flesta modeller i full storlek har, och den är kanske inte ditt bästa val om du har en stor altan att rengöra.

Men om du letar efter något litet, lätt och huvudsakligen för att rensa bort smuts från fönster och bilar, så kan Bosch Easy Aquatak 100 vara den för dig.


Stiga HPS 235 R

Högtryckstvätt Stiga HPS 235 R

Utformad för medelstora ytor och med stor komfort, Stiga HPS 235 R är en effektiv och billig högtryckstvätt av hög kvalitet. Tack vara 6-metersslangen kan du lätt nå områden som annars skulle vara oåtkomliga.

Den har en kraftfull 1800w motor som kombineras med en rostfri tre-pistongs aluminiumpump för att ge hela 135 bar – även det mest ingrodda fett, smuts, och mögel är chanslöst.


Hur du väljer den bästa högtryckstvätten för din altan

Rent generellt så är elektriska högtryckstvättar de billigaste modellerna på marknaden just nu. Även om de är designade för mindre tillämpningar så kan de absolut klara av de flesta jobb i och runt hemmet.

De flesta jobb kan ta lite längre tid eftersom elektriska högtryckstvättar inte är lika kraftfulla som bensindrivna modeller. Men elektriska modeller är märkbart tystare, bättre för miljön, och kostar mycket mindre.

Lätta

De här högtryckstvättarna går upp till 119 bar och används huvudsakligen till lättare jobb, såsom att tvätta bilen, vissa fasader, och utemöblerna.

Medeltunga

Den här sorten används vanligtvis för att få bort mögel från altaner, soldäck, och fasader. De är också bra på att rengöra staket från pollen och skräp. De flesta erbjuder mellan 120 – 200 bar.

Tunga

På 200+ bar är de här de mest kraftfulla modellerna man kan köpa för användning i hemmet. Modeller som erbjuder över 280 bar klassas som kommersiell kvalitet.

Dessa högtryckstvättar används mest for att tvätta fasader, rengöra tvåvåningshus, och få bort fläckar från uppfarter, trottoarer, och däck.

När du väljer en elektrisk högtryckstvätt bör du vara speciellt uppmärksam på bar och l/h. Bar mäter, som vi redan nämnt, rengöringskraften av vattnet som högtryckstvätten kan producera, och l/h mäter vattenvolymen den kan leverera.

Förutom dessa delar finns det en del andra saker att tänka på. Du bör till exempel dubbelkolla hur många ampere du behöver för att just den högtryckstvätt som du funderar på att köpa ska fungera.

Likaledes så kommer brunnsvatten förmodligen inte fungera med majoriteten av högtryckstvättar eftersom vattenflödet är för lågt.

De flesta högtryckstvättar kommer med ett flertal olika munstycken, så innan du köper en viss modell bör du se till att den kommer med de tillbehör som passar dina specifika behov.

Bra och dåligt med elektriska högtryckstvättar

Elektriska högtryckstvättar är ett billigt alternativ för att rengöra utemöbler, bilar, däck och altaner, samt andra mindre rengöringsjobb.

De flesta är lätta, vilket gör det enkelt att flytta dem enligt behov. De är tystgående och behöver väldigt lite underhåll, om ens något.

Eftersom de inte producerar avgaser är de bra för miljön.

Så länge de förvaras inomhus under vintern behöver man inte förbereda dem för kallare temperaturer. Som en sista bonus är de relativt små, så de kräver inte mycket plats för att förvaras.

När det kommer till det negativa så innebär det lägre vattentrycket att rengöringsjobbet tar längre tid.

Vissa elektriska högtryckstvättar inkluderar munstycken av plast, vilket generellt är mindre hållbart än metall.

Något annat som man måste ta med i beräkningen är att ytan man kan rengöra är begränsad av tvättarens sladd och slang. Sladdarna brukar vara runt 5m långa, och slangar mellan 8-15m.

Varför man bör köpa elektrisk högtryckstvätt istället för bensindriven

Både bensindrivna och elektriska högtryckstvättar har positiva och negativa aspekter, men hur vet du vilken är rätt för dig?

I helhet erbjuder bensindrivna högtryckstvättar mer kraft, med bar-nivåer som börjar runt 180 och går uppåt. Eftersom den är mer kraftfull kommer en bensindriven modell göra jobbet snabbare än sin elektriska kusin. Bensindrivna tvättare är mindre komplicerade att bära runt jämfört med de elektriska modellerna, eftersom de inte sitter fast i en sladd.

Denna effektivitet och kraft inkluderar dock en del negativa sidor. Bensindrivna modeller kräver en hel del underhåll såsom att hålla koll på oljenivån, att behöva blanda olja och bensin innan användning, och att förbereda maskinen och bränslet för vinterförvaring.

Bensindrivna högtryckstvättar är betydligt mer högljudda än elektriska varianter, och de är tyngre vilket gör dem svårare att flytta.

För små till medelstora rengöringsjobb är den elektriska högtryckstvätten det bästa valet.

De är enkla och smidiga att använda. Dessutom behöver de väldigt lite, eller inget, underhåll. De behöver inte bli förberedda för vinterhalvåret – de klarar sig fint så länge de förvaras skyddade från väder och vind. Man behöver inte blanda olja och bensin. De flesta modeller är klara för användning så snart de är uppackade – bara att plugga in och köra igång!

De är tystare än bensindrivna modeller och mycket billigare.

Det mest negativa med en elektrisk högtryckstvätt är att de helt enkelt inte är lika kraftfulla. Den elektriska genomsnittsmodellen ger runt 130 bar.

En annan begränsning att ta med i beräkningen är att elektriska högtryckstvättar kräver ett eluttag. Alla modellerna jag har inkluderat i min topp 7-lista har en sladd (i genomsnitt 5m lång), men det kommer bli svårare att ta hand om rengöringsjobb som inte är nära hemmet.

Det är helt klart att ingen av dem är det absolut bästa alternativet, men du bör tänka noga på vad du behöver använda din högtryckstvätt till, samt hur ofta du kommer använda den, innan du väljer vad som är bäst för dig.

Underhållstips för elektriska högtryckstvättar

Om du vill att din elektriska högtryckstvätt ska hålla länge så finns det flera steg för rengöring och förvaring du bör följa efter användning.

  1. Spola alltid ut allt rengöringsmedel ur högtryckstvätten.
  2. När trycket har stängts av och sladden är urkopplad bör du hålla ner avtryckaren tills det inte kommer ut mer vatten.
  3. Engagera avtryckslåset och låt högtryckstvätten kyla ner.
  4. Tryckslangen, stiftförlängningen, sprutpistolen, och trädgårdsslangen bör frånkopplas och tömmas på vatten.
  5. Avlägsna allt resterande vatten från pumpen. Elektriska modeller bör lämnas igång tills vattnet har lämnat pumpen.
  6. Rensa av allt skräp från utsidan av högtryckstvätten.
  7. När högtryckstvätten har torkat helt bör den förvaras i en torr plats som är skyddad från väder och vind.

Skillnaden Mellan Billiga och Dyra Modeller

När du är på jakt efter en högtryckstvätt bör prislappen inte vara det enda du tar med i beräkningen.

Till exempel så brukar de billigare högtryckstvättarna ha munstycken gjorda av plast, medan dessa är gjorda av metall på de dyrare motsvarigheterna. Metallbeslag håller betydligt längre än de av plast.

Likaledes så brukar de dyrare modellerna ha bättre garantier än de billiga, men om du vill ha en simpel högtryckstvätt som endast kommer användas ett par gånger om året, är den extra kostnaden kanske inte värt det.

Hur Mycket Kommer det att Kosta?

Genomsnittspriset en konsument betalar för en pålitlig elektrisk högtryckstvätt är 2 800 kr. De billigaste kostar runt 1 200 kr och de dyrare kan gå upp till 6 000 kr.

Genomsnittspriset för de modellerna jag har recenserat ligger på runt 2 000 kr. Du bör dock tänka på att priset på en högtryckstvätt ökar ju mer funktioner den har och hur kraftfull den är.

Billiga och dyra högtryckstvättar

Frågor och Svar om högtryckstvättar

Vad gör jag om munstycket är igensatt?

Rengör det omedelbart! Ett igensatt munstycke gör så att trycket i pumpen byggs upp och kan snabbt orsaka skada.

Hur ska jag transportera min högtryckstvätt?

Om din högtryckstvätt är bensindriven ska du se till att bränsleventilen är stängd så att bränsle inte spiller ut. Förutom bränsleventilen bör du endast se till att din högtryckstvätt sitter säkert och inte kommer ramla omkull. Försäkra dig även om att inga andra objekt kommer falla ner på din högtryckstvätt.

Hur långt från ytan jag rengör bör jag hålla munstycket?

Om du tvättar en yta som är lite mer ömtålig, som till exempel ett hus, bör du hålla munstycket ungefär 1 – 1,5 meter från huset. Om du rengör mer skrovliga, hårda material bör du hålla munstycket ungefär 15 cm från ytan du tvättar. Ju längre bort du är från ytan, desto lägre tryck kommer vattnet som träffar den att ha.

Varför når inte min högtryckstvätt fullt tryck?

Det kan finnas många olika förklaringar till varför din högtryckstvätt inte når fullt tryck. Packningarna kan vara slitna, vilket gör pumpen mindre effektiv och mindre tät. Inloppsventilen för vattnet eller filtret kan vara igensatt så att inte tillräckligt med vatten kommer in i maskinen. Slangen kan vara böjd, etc.

Slangen till min högtryckstvätt har en punktering, hur reparerar jag den?

Gör inte det! Tänk på att många av dessa tvättare kan gå upp till 300 bar. Att försöka reparera en högtrycksslang innebär ett stort antal säkerhetsrisker. Istället ska du helt enkelt köpa en ny slang.

Liknande tester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *